”Byggbranschen är en stressad bransch”: Annika Pålsson, Midroc Construction

Author:
Linnea Vikbrant

Vilka är de största utmaningarna i projektchef Annika Pålssons arbetsvardag? Varför tror hon att digitaliseringen går så trögt i byggbranschen? Och hur ser hon – och Midroc – till att alla inblandade i projekten har tillgång till rätt information?

Vilka är de största utmaningarna i projektchef Annika Pålssons arbetsvardag? Varför tror hon att digitaliseringen går så trögt i byggbranschen? Och hur ser hon – och Midroc – till att alla inblandade i projekten har tillgång till rätt information? Vi frågade!Som projektchef på Midroc Construction är Annika Pålsson van vid att ta hänsyn till allt från arbetsmiljö till klimatpåverkan, ekonomi, tidplaner och, förstås, kvalitet. Under tiden byggprojekten pågår, men också för vad som sker efteråt. Estetiska hänsyn ska tas, buller- och ljudkrav ska mötas och brandsäkerheten ska vara tillfredsställande.”Den största utmaningen som ledare i byggbranschen är att det är väldigt många faktorer att ta hänsyn till. Men det är också den bredden som gör jobbet så roligt. Och inget projekt är det andra exakt likt!”

Möten sprider information till underentreprenörer

Många ansvarsområden gör det viktigt att ha koll på informationsflödena: har underentreprenörer informationen de behöver, när de behöver den? Vet alla vad de ska göra, när och hur? Annika upplever inte några direkta problem på området.”Vi har bland annat morgonmöte ute på arbetsplatserna varje dag och samordningsmöten varje eller varannan vecka beroende på vilket skede bygget befinner sig i. Vi går också igenom avtalen noggrant, har startmöten och är noga med att skriva mötesprotokoll. Vi kommunicerar ut dem digitalt och vi kör också med digitala beslutslistor.”För att de olika arbetsgrupperna på byggarbetsplatsen ska ha lättare att komma igång med samarbetet brukar Midroc Construction också se till att ha kick-offer. Det gör man när de flesta underentreprenörer är upphandlade och man passar då också på att kommunicera Midrocs kärnvärden, och andra viktiga parametrar för projektet.”Kommunikation är alltid lättare när folk trivs och vågar fråga och diskutera! Man måste bygga upp andan att ingen ska gå förbi ett problem utan att rätta till det eller säga ifrån till projektets ledning. Engagemang är A och O.”

Stressad bransch har svårt att se vinster på sikt

Byggbranschen har länge dragits med låg digitaliseringsgrad och många byggbolag har fortfarande svårt att släppa taget om pappret som metod för dokumentation och viktig information. Varför tror Annika att det är så?”Jag tror att byggbranschen generellt är en ganska stressad bransch. Många kör nog på med det de kan, istället för att byta till något som de vet att de långsiktigt sparar tid på.”På Midroc menar Annika att man kommit långt med digitaliseringen men hon understryker att det finns mer att göra och mycket är på gång. BIM håller på att introduceras i bolaget, vilket hon tror kommer göra stor skillnad.”Vi har allt i datorn på gemensamma plattformar så att alla som behöver kommer till allting smidigt och fort. Vi kan också snabbt hoppa in för varandra vid frånvaro. Vi kör bland annat visuella digitaliserade projekteringar som har gett bra resultat och underlättar mycket för oss som projekteringsledare.”Hur digitala underentreprenörerna som Midroc arbetar med är skiljer sig mycket åt.”Det beror oftast på hur stora bolagen är och hur intresserade ägarna eller cheferna är.”Att fortsätta arbeta som man är van att arbeta - trots att stora vinster i tid och pengar väntar bortom inlärningskurvan – är en av anledningarna Annika ser till att bygg varit så sent på digitaliseringståget. Produkter som skiljer sig åt, är en annan faktor hon tror bidrar.”Även när husen i sig är lika så är förutsättningarna och de parametrar som finns runtom så gott som aldrig exakt samma. Mycket handpåläggning måste göras av människor som baseras på erfarenhet och kunskap för att datorprogrammen ska få ut rätt resultat.”

Trivsel underlättar kommunikation på bygget

Annika ser stora möjligheter för branschen att utvecklas. Gemenskapen på Midroc nämner hon som en bidragande orsak till att hon ser positivt på branschens framtid.”Det är väldigt många trevliga och glada människor i den här branschen som gör jobbet roligt varje dag! Utmaningarna är svårigheten men de är oftast också det roliga. Löser man det tillsammans blir det ännu bättre.”Som projektchef ansvarar Annika för att driva byggprojekten på Midroc Construction framåt. Hon beskriver sig själv som en ”doer”, en egenskap hon tycker lämpar sig särskilt väl i byggbranschen. Att trivas på jobbet och ha kul tillsammans med kollegorna leder till bäst slutresultat, menar hon.”Jag brinner för laganda, starka team och att få saker gjorda. Gärna så effektivt som möjligt. Så klart utan att tumma på säkerhet, kvalitet och miljö.”

Detta blogginlägg publicerades ursprungligen på digitalabyggindustrin.se

Missa inget från Fieldly!
Skriv in din email nedan för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Tack!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Läs mer