Fieldly Recoma Byggskiva Cirkulärt byggande

Recoma tillverkar framtidens byggskivor - med miljön i fokus

Author:
Karin Höckert

Att byggbranschen har en stor miljöpåverkan är knappast en nyhet. Faktum är att byggsektorn idag står för nästan 40 procent av de globala växthusgasutsläppen, och i Sverige för en femtedel. Ingen solskenshistoria direkt – men ur stora utmaningar föds ett glödande engagemang och nya innovativa lösningar. I den här artikeln berättar Max Rosenberg, VD på Recoma i Hässleholm, om deras 100% återvunna och återvinningsbara byggskiva – och varför cirkulärt byggande har potential att vända den negativa trenden. Trevlig läsning!

100% återvunnet & återvinningsbart

Idén om Recoma föddes ur viljan att främja klimatvänligt byggande genom att erbjuda byggmaterial som inte bidrar till utsläpp av växthusgaser – detta genom att återvinna material som annars blivit avfall och upcycla det till en ny högkvalitativ produkt. Max Rosenberg, VD på Recoma, förklarar:

“Vi ville helt enkelt erbjuda något som kan bidra till att drastiskt minska byggbranschens stora klimatpåverkan, och resultatet blev en återvunnen och återvinningsbar byggskiva. Vi ligger inte själva bakom teknologin, men vi har finslipat processen för den svenska marknaden för både avfall och byggskivor. Kort och gott återvinner vi kompositer av papper och plast som vanligtvis förbränns. Därefter ger vi materialet nytt liv i form av en byggskiva med extremt låg klimatpåverkan som tillverkas helt utan tillsatser, som sedan kan återvinnas om och om igen.”

Majoriteten av klimatavtrycket från byggbranschen kommer idag från själva materialframställningen. Dessutom återvinns bara en bråkdel av materialet i svenska byggprojekt, och svinnet är stort. För Max och gänget på Recoma blev just detta drivkraften att skapa ett cirkulärt alternativ, och på så sätt fylla en lucka på marknaden: 

 

Idag står just gipsskivor för en stor del av branschens utsläpp och avfall, men även träskivor kräver en väldigt energiintensiv process och tillsatser av ~15% bindemedel. Vår skiva bidrar med 80-90% mindre utsläpp, och dessutom är den unik eftersom den kan återvinnas om och om igen i samma process – helt utan tillsatser.”

För framtidens byggande

Trots att vi blir mer miljömedvetna ökar mängden avfall i Sverige stadigt, samtidigt som återvinningsteknikerna halkar efter. Därför ser Max och gänget på Recoma cirkulärt byggande som en lösning med stor potential att vända den negativa trenden – och ambitionerna är höga:

 

“Vårt fokus framöver är att så snart som möjligt skala upp produktionen. Produktionskapaciteten ligger idag på 4,000 ton avfall per år, vilket vi förväntar oss kunna öka till 16-20,000 till år 2025. Det innebär inte bara att mer avfall räddas från förbränning, utan också att vi i större grad ersätter andra material med högre klimatpåverkan.”

Byggbranschen anses ofta vara konservativ när det kommer till nya produkter, men Max upplever tvärt om att mottagandet varit väldigt positiv: 

“Vi har fått extremt mycket uppskattning! Intresset för våra produkter är stort och det är tydligt att många delar vår ambition om att minska branschens utsläpp.” 

Kort fakta om Recoma:

Recomas byggskivor har till skillnad från traditionella skivmaterial ett naturligt fukt-och mögelskydd och bättre brandskydd än rena träbaserade skivor. Dessutom har de ett bättre isoleringsvärden för både ljud och värme, och en yta som är redo för ytbehandling. Skivan kan bära ca 65 kg per 4,5 mm skruv vid 12 mm tjocklek, vilket gör det möjligt att skruva upp inredning utan att behöva leta efter reglar eller använda specialbeslag. Samma verktyg, skruvar och metoder för infästning och ytbehandling kan användas som till träbaserade skivor, och skivan kan både spacklas, slipas, målas, tapetseras, kaklas och putsas.

Läs mer om Recoma och deras produkter här: https://recoma.se/

Missa inget från Fieldly!
Skriv in din email nedan för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Tack!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Läs mer