Håll koll på dina underentreprenörer - Sveriges Byggindustrier släpper ny guide

Author:
Linnea Vikbrant

Huvudentreprenörsansvaret kan innebära mycket pengar för löner som inte betalas och man kan även åka på att betala skatter och avgifter. Man kan även få skadeståndsanspråk från beställare om produkten inte håller måttet, säger Sofie Wilhelmsson, skatteexpert på Sveriges Byggindustrier.

Byggföretag som anlitar underentreprenörer vet hur viktigt det är att hålla koll på att man anlitar företag som gör rätt för sig. Det är däremot inte alltid helt enkelt. Sveriges Byggindustrier arbetar aktivt för en sund bransch utan svartarbete och oseriösa aktörer.

Nu släpper arbetsgivarorganisationen en broschyr med konkreta och tydliga tips för hur man kontrollerar företag på en rad punkter såsom huruvida man är godkänd för F-skatt, registrerad för moms, har om det finns kollektivavtal för aktuellt arbete, att företaget inte har några förfallna fordringar från arbetstagare för lön eller andra ersättningar och om företaget är anslutet till ID06-systemet.

Andra saker som kan vara viktigt att kontrollera är att företaget ”finns på riktigt” och har en “verklig huvudman” och att bolaget har lämnat in årsredovisning. Att se vilka som sitter i bolagets styrelse och om den nyligen har bytts ut samt om företaget har verksamhet inom en rad olika verksamheter. Detta kan vilket kan vara indikationer på att allt inte går rätt till.

Den nya lagen om entreprenörsansvar som trädde i kraft vid årsskiftet gör det särskilt viktigt att hålla koll på vilka underentreprenörer man anlitar. En entreprenör kan bli ansvarig för att betala lön till en arbetstagare i ett annat företag om denne inte får betalt av sin egen arbetsgivare.

– Huvudentreprenörsansvaret kan kan innebära mycket pengar för löner som inte betalas och man kan även åka på att betala skatter och avgifter. Man kan även få skadeståndsanspråk från beställare om produkten inte håller måttet, säger Sofie Wilhelmsson, skatteexpert på Sveriges Byggindustrier.Oseriösa företag är beroende av de seriösa bolagen. Den svarta ekonomin kan inte existera utan den vita.Företag som blir medlemmar i Sveriges Byggindustrier har till exempel sex månader på sig att låta ledningen genomgå en utbildning om sund konkurrens, kollektivavtal och en säker arbetsplats. Sveriges Byggindustrier vill att ett medlemskap i organisationen ska betraktas som en kvalitetsstämpel. Som medlemsföretag  har man också en uppförandekod att förhålla sig genom vilken man bland annat förbinder sig att arbeta mot mutor, karteller och annan otillåten påverkan på marknaden.

– Sund konkurrens är komplext. Det är kopplat till affärsjuridik, det är kopplat till skatt, det är kopplat till arbetsrätt. Det finns ganska många frågor som går in i varandra, säger Carin Stoeckmann, vice ordförande i Sveriges Byggindustrier.Andra aktörer som jobbar mot osund konkurrens och oseriösa aktörer i byggbranschen är bland annat Skatteverket och FairPlay Bygg.– Alla har ett ansvar. Det är inte bara de stora bolaget, inte bara de små. Alla måste hjälpas åt. Om vi inte beblandar oss med den svarta ekonomin så kommer den krympa, säger Sofie Wilhelmsson.

Detta blogginlägg publicerades ursprungligen på digitalabyggindustrin.se

Missa inget från Fieldly!
Skriv in din email nedan för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Tack!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Läs mer